Zakuanhasan Photography

Let My Picture Make U Smile


4 Komen

Majlis Perkahwinan Amin & Siti

Salam. Minggu depan akan ada satu lagi tarikh besar bagi umat Islam untuk diingati iaitu Maulidur Rasul. Macam biasalah bila tiba Maulidur Rasul ni semua orang akan ingat satu iaitu perbarisan Maulud. Semua jabatan kerajaan biasanya akan terlibat dalam acara gilang-gemilang ini. Aku masih ingat pagi-pagi lagi jam 6.30 dah kena bersiap untuk menyertai perbarisan. Siap dengan baju melayu baru yang ditaja oleh syarikat. Seronok juga pengalaman macam ni. Kalu harapkan nak turut serta secara sukarela nampaknya tak ada harapan kita ni. Aku sempat jugak lah tiga tahun terpilih untuk jadi ahli perbarisan Maulidur Rasul ni. Maknanya tiga tahun aku save bajet buat baju raya. Hee..heee.

Kalau kat kampung aku di Kelantan bulan ‘Maulud’ ni diraikan cukup hebat jugak. Masing-masing keluarga yang berkemampuan akan mengadakan majlis selawat dan tahlil untuk memgagungkan junjungan besar nabi Muhammad S.A.W. Boleh dikatakan tiap-tiap malam orang surau akan dapat makan best-best. Aku mas tu budak-budak lagi lagi seronok. Yang paling seronok kat sana masa majlis ‘Maulud tu berlangsung semua akan berdiri dan berselawat dan tuan rumah biasanya akan mengeliling tetamu yang tengah berselawat dan membawa sebekas ‘bunga rampai’ untuk diambil sedikit oleh tetamu sebagai tanda terima kasih. Wangi ‘bunga rampai’ tu. Biasanya dalam bekas ‘bunga rampai’ tersebut diletakkan duit syiling. Tujuan apa aku pun tak tahu sampai sekarang. Bila tiba ‘turn‘ kami budak-budak nakal ni semua berebut menyeluk ke dasar bekas tu untuk cari duit syiling tu. Hee..hee..bukannya banyak dapat. Paling banyak pun 50 sen. Tu kira besar lah untuk aku seorang budak sekolah rendah masa tu.

Ok layan sikit gambar-gambar Majlis Perkahwinan Amin dan Siti yang berlangsung di Dewan Kompleks Belia , Cheras. OP Majlis ni macam biasa sensei Acaii. Sambil-sambil perbanyakan lah selawat kepada Nabi kita pada bulan yang ini.

Sesi outdoor di adakan sekitar belakang dewan yang mempunyai tangga yang agak menarik dan di Taman Tasik Cheras. Dekat HUKM tu. Amin dan Siti memang mudah memberi kerjasama kepada OP. Sesi outdoor aku banyak guna 50mm. Hari tu aku bersama juga En Khairul Hafiz selaku 2nd photog. Sambung tengok gambar.

Last sekali sedikit tips yang tak berapa tips dari aku untuk bakal pengantin yang nak ambil gambar. Bawa kawan-kawan anda yang sporting n cool semasa sesi shooting terutama outdoor sesion. Ini boleh menaikkan mood gambar, menambahkan idea buat photographer dan boleh hilangkan rasa segan nak berposing di kawasan awam. Terima kasih.

Hope u enjoy it’s.

Zakuan Awe l 019-388 0575 l awemerahmerah@yahoo.com

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.