Outing:Hutan Lipur Lentang

Salam, hujung minggu lepas aku sempat ambik gambar secara solo ‘outing’. Jadi tak delah model bergaya untuk aku. Yang ada cuma model2 semulajadi.

Aku singgah untuk ambik gambar ni semasa dalam perjalanan untuk ambik wife dan anak2 aku di Kuala Terengganu.

Jadi layan lah gambar dalam tempoh belajar ni.

Hutan Lipur Lentang terletak di tepi highway Karak. Jika dari K.Lumpur ianya lebih kurang 1 km sebelum tol bentong. Sesaper nak buat outdorr kat sini leh la aku tolong bawak.


Jambatan memang sesuai nak ambik gambar pengantin. Layan sambil bayangkan korang ambik gambar sambil duk dalam air yang sejuk.




Model aku yang paling cool. Aku cuba gak ambik gambar2 macam ni w’pun aku cuma guna ‘kit lens’. Belajar tetap belajar.


Kali pertama aku mencuba guna teknik ‘slow shutter’..betul ke tu?….setelah aku tengok2 gambar2 contoh kat forum foto. Lepas aku ambik gambar2 air ni..apa lagi aku terjun la..mandi air jeram jam 8.30 pagiiii…..blurrrrrr…menggigil macm iklan COKE.







Gambar air jeram aku ambik agak bergegar. Sebab menurut sifu aku nak ambik gambar guna mood slow shutter kena guna ‘kaki tiga’ n guna timer shoot…baru gambar lagi ok. Tapi aku hari tu guna ‘2 kaki’ je..kaki aku sendiri. Hee..hee

Best oo saper2 nak ambik gambar kat situ…kena gi pagi2 leh ambik gambar guna ‘cahaya semulajadi’. Aku akan cuba lagi lain kali.

Next entry aku akan up load kan gambar outing aku kat pantai Kg Kuala Abang, Dungun Terangganu. Bagi aku yang tak de bajet nak ikut outing berbayar ni..cara beginilah aku belajar dan merujuk kepada yang tahu pasal ilmu ambik gambar guna SLR ni.

Apapun..makin banyak kita belajar..makin banyak yang kita tak tahu. Sebab ilmu Allah tu memang luas. Ambiklah gambar bukan sekadar hobi, income,kenangan tetapi yang penting kita dapat lihat ciptaan yang Maha Agung.

w’slam.


6 thoughts on “Outing:Hutan Lipur Lentang

  1. Salam, bro! Wah sudah makin mantap ar gambau2 kau ni. Dah mcm guna macro lens je… Slow shutter pun dah pandai guna. Tapi apapun teruskan usaha mu untuk terus belajar (sama ler mcm aku kena belajar lagi).

    Lain kali boleh ajak aku ikut kau outing ek! Cantekkk gak tempat ni, kalau bawak family bersantai ok tak?

    1. W’salam my fren, test2…je. Tapi kalu dapat D90 ko lagi bess aku nak ‘tembak2’. Ni jeless ni…ok je leh la nak ikut lain kali. Tapi syaratnya tak boleh bawak family…hilang fokus. Bawak aweks boleh..leh jadi model..huaa..hua..huaa. Ko kan ramai awek kat UiTM tu….

      Turun la petang ni kat sportplanet seksyen 16. Aku ngan acai turun main futsal petang ni. Lepas tu cam biasa la aku tuntut la ilmu yang patut2 ngan dia. Ko datang bawak D90 ko mesti acai layan bro…k

    1. Ko asyik ada program je….tau la dah kaya…hua..huaa..huaa. Datang la kick off skali skala. Ok kalu lapang datang la. Aku tahu ko ngan bola alergik..tapi ngan silat pantang…

  2. waaa..seskali layan gambar2 alam ciptaan tuhan ni, sejuk ati..tenang jiwa..teruskan passion ni bro..aku respect ko..bagus2..

    pegi kuala abang ke..? kampung isteri aku kt Kuala Abang laa.. nnt mane tau kite blh TT same2 kt sana kalau berkesempatan..

    1. Salam bro, aku masa tu on the way nak kelik kuala ganu. Aku dah lama dah singgah panati kg kuala abg tu. Nanti au up loadkan gambar2 kat situ.

      Thanks banyak2 bro.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s