Tips memilih waktu untuk jantina anak lelaki dan perempuan.

Entry kali ni adalah tips yang telah dijalankan secara kajian sains mengikut doktor2 yang pakar dalam bidang biologi. Mungkin ramai para ibubapa terutama yang dapat berderet anak yang sama jantina atau kepada mereka yang tengah merancang untuk mendapatkan cahayamata. Sampai ada suami isteri yang telah mencuba macam2 kaedah dan petua untuk diamalkan.

Menurut doktor yang pakar dalam bab2 ni… ini adalah fakta atau tips untuk mendapatkan anak lelaki atau perempuan. Katanya, orang lelaki menghasilkan 2 jenis sperms, kromosom X (female) kromosom Y (male).
Kromosom Y (male) ni lebih kecik, lebih lemah tetapi lebih laju dari saudara dia kromosom X (female) yang lebih besar, lebih kuat dan tetapi slow.

Tips ini hanya untuk kaum wanita yang mempunyai kitaran period yang tetap, kalau berubah-ubah tu mungkin susah nak apply. OK tengok calender di bawah ni. Korang mungkin faham kot.

OK katakan period isteri tu bermula pada 7hb setiap bulan, dan biasanya haid akan stop selepas 7-8 hari, kebiasaanya lah. Jadi waktu untuk ‘bersama’ ialah waktu isteri seawal dia abis period kebarangkalian untuk mendapatkan anak perempuan adalah lebih besar kerana di waktu ini ovum isteri hanya menerima kromosom X, iaitu perempuan.

OK selepas hari yang ke 15, masuk hari yang ke 16 waktu untuk ‘bersama’ isteri di waktu ini lebih besar kebarangkalian untuk mendapatkan anak lelaki sebab selepas hari ke 16 ovum isteri hanya menerima kromosom Y, iaitu lelaki.

Korang bolehlah merancang apa yang patut. Aku pun nak jugak ikut jadual ini lepas ni sebab 3 anak aku ialah heroes.. hehehe.

Walau bagaimana pun kita serahkan segalanya kepada Allah. Kita hanya mampu merancang. Petua, tips dan semuanya itu hanyalah sebagai sebahagian dari usaha dan ikhtiar kita sebagai hambaNya.
Selamat mencuba.

Note: Berminat mengambil gambar family korang?? Korang bolehlah hubungi aku yang masih belajar ni. Esok aku telah dapat siapkan album kedua client aku. Moga Pn Wahida puas hati la ngan hasil kerja dari aku yang masih belajar ni.

Hujung minggu ni aku ke Gambang Resort City. Cuti bersama family belah wife aku. Kat sana nanti aku nak ambik gambar2 ‘action’ n candid anak2 kecik n family bermain air. Harap2 aku dapat shoot action yang best nanti. Nanti dah biasa bolehlah aku ambik gambar client yang berminat nak ambik gambar kat swimming pool ke atau kat kawasan korang mandi2…ngan anak beranak. Huu..huuu..dah lama tak mandi kat waterpark..


9 thoughts on “Tips memilih waktu untuk jantina anak lelaki dan perempuan.

  1. Hheheh selamat berusaha abg z,,, dskrg dh 4 anak buah semua laki ni,,, mama nk cucu girl lak tu…. hhehe… pergh.. pic skrg makin cun… jumpa di gambang nanti…

    1. Salam Nor….hee..hee..abg Z ngan kak Long tunggu anak sedara pompuan jelah pas ni. Abg z dah cukup team futsal…ni.

      Biasa jelah gambar2 tu…nak tunggu ada rezeki nak angkat body dgn lens baru…Insyallah. Okey jumpa kat gambang hujung minggu ni. Hati2 bawak kete..biar laju asal selamat..heee..heee. Nanti kita mandi manda biar puas hati..

  2. Salam awe
    waa… timekasih la we bg tips yg selame ni mnjadi persoalan ak walaupun ak lum kawen. hehehee..
    ko da makin terror la we. bravo2. we, minta pakej ko. email kat ak eh, mmber ak nk kawen akhir bulan 5 ngn awal bulan 6. kat ijok ngn kuala terengganu. kalo kene gayenye myb dia hire ko.. =)

    1. W’salam Din, tips tu pun salah satu cara la dalam banyak2 cara. Aku dulu pun ada baca gak sebelum kawin….

      Tak de lah terer mana DIn..ini hasil didikan Otai Acaii la..mana ada ilmu kita kongsi2 ramai2. Boleh je member ko kalu nak..tapi aku harga amatur je Din. Nanti aku email kat ko….ko pulok bilo Din…aku leh ambik nanti2 ngan otai acaii..bua outdoor kat padang futsal..hee..hee

  3. oo.. ada bnyk cara ke?? ni yg nk kene searching ni.. hehehee..
    mmber ak nk atau tidak tu atas dia. t ak nk bg dia tgk dulu. ak bile?? ak bile da smpai msenye la we. hehee.. ntah la we, xtau nk kata. pdg futsal?? hahahaa ape la we xpenah dibuat org wat outdoor kat situ.. kang xpasal2 kene marah dek mak ak kang.. hehehee..

    1. Tak pe Din..itu terpulang kat kawan ko la. Nak power bgth dia ambik sifuu la. Tapi tak tahu dia free ke tak lagi.

      Ada apa orang buat kat padang futsal. Aku perbah tengok….pengantin pompuan siap main bola pakai baju pengatin lagi…cun jugak..hee..hee

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s